Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

"Απόκριες" -"Καρναβάλι". Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία...



Το καρναβάλι είναι πλέον μία διεθνής λέξη που χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο για να δηλώσει τη γιορτή των Αποκριών, όπου όλοι οι συμμετέχοντες μεταμφιέζονται και μαζί διασκεδάζουν και χορεύουν σε ένα ξέφρενο ετήσιο γλέντι.

 Ποια είναι, όμως, η ρίζα της λέξης "καρναβάλι"?


 Το καρναβάλι είναι μία σύνθετη λέξη λατινικής προέλευσης, που αποτελείται από τη λέξη ‘carne’, που στα λατινικά σημαίνει κρέας και τη λέξη ‘levare’ , που θα πει ‘σηκώνω’ (οι αντίστοιχες λέξεις στα Ισπανικά είναι carne και levantar). 
 Η έννοια προφανώς δηλώνει την ημέρα που γίνεται οριστική διακοπή (‘σηκώνω’ , ήτοι παίρνω και ‘διώχνω’ ) της βρώσης κρέατος, η είσοδος, με άλλα λόγια, στην Σαρακοστή και την περίοδο νηστείας.


 Και οι "Απόκριες";

Έχετε σκεφτεί ποτέ την ετυμολογία της λέξης;


Απόκρεως, αποκριά, απόκριες: Η αποκρέα (ενν. Κυριακή ή ημέρα), αρχικά, προσδιόριζε την τελευταία μέρα κατανάλωσης του κρέατος (από+κρέας). Η εβδομάδα πριν τη μεγάλη Σαρακοστή θεωρείται προπαρασκευαστική για τη νηστεία των σαράντα ημερών. Σ’ αυτή την εβδομάδα επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτομικών αλλά όχι του κρέατος (από + κρέως> γεν. ενικ. του ουσ. “κρέας”). Γι αυτό, άλλωστε, η σαρκοφαγία, τιμάται ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη εβδομάδα, με αποκορύφωμα την Τσικνοπέμπτη. Η τελευταία ημέρα σαρκοφαγίας (η αποκριά) προσδιόρισε, τελικά, όλη την περίοδο των αποκριάτικων εορτασμών.

 Οπότε εν ολίγοις, ουσιαστικά έχει την ίδια έννοια και στα Ελληνικα και στα Λατινικά. Η λέξη αποκριά με την λέξη καρναβάλι είναι ταυτόσημες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου